بین الملل تابناک: پانصد و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با اشاره به اینکه نمیتواند ضدحمله اوکراین علیه روسیه را "ناکام" بخواند، عنوان کرد که هنوز برای رسیدن به چنین نتیجهای بسیار زود است.
به گزارش گاردین، مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز سهشنبه گفت که آمریکا " تا هر زمان که لازم باشد درحمایت از نبرد اوکراین برای آزادی مصمم است".
وی در ادامه جنگ اوکراین را "تهاجم غیرضروری، ناعادلانه و غیرقانونی روسیه برای بیش از 500 روز" قلمداد کرد.
مارک میلی به همراه لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در ادامه درخصوص تمرینهای خلبانان اوکراینی برای به پرواز درآوردن جتهای F-16 صحبت کردند.
مارک میلی در بخش دیگری از سخنان خود درخصوص ضدحمله اوکراین گفت: این (ضدحمله) بسیار با ناکامی فاصله دارد. هنوز بسیار زود است که چنین چیزی بگوییم. به گمانم هنوز نبردهای بسیاری باقی مانده است و همچنان پای آنچه که پیشتر گفته بودیم میایستم. "این قرار است طولانی، سخت و خونین باشد".
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا روز سهشنبه مدعی شد که اوکراین در ضد حملات خود پیشرویهایی داشته است و تلفات روسیه در جنگ به صورت فزایندهای در حال افزایش است.
وی در ادامه سخنانش گفت: «ما هر کاری که بتوانیم انجام خواهیم داد تا سیستمهای دفاع هوایی و مهمات مورد نیاز اوکراین را تامین کنیم».
آستین اضافه کرد: «پوتین معتقد بود که طی چند روز بر کییف سیطره خواهد یافت اما او نتوانست این کار را انجام دهد».
ساعاتی پیش بود که رسانههای اروپایی خبر دادند که آمریکا قصد دارد بار دیگر به اوکراین کمک نظامی کند و ارزش بسته جدید کمکهای نظامی واشنگتن به کییف 1.3 میلیارد دلار خواهد بود.
وزارت امور خارجه روسیه به اقدامات خصمانه اخیر انگلیس در اعمال تحریمهای جدید واکنش نشان داد.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد: «تحریمهای جدید انگلیس علیه روسیه، ریاکاری آشکار و اقدام خصمانه علیه مسکو است».
وزارت امور خارجه روسیه تاکید کرد که تحریمهای جدید علیه روسیه بر سیاستهای این کشور از جمله عملیات ویژه نظامی تاثیر نخواهد گذاشت.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در یک تماس تلفنی با «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه درباره نتایج همکاری مشترک بین مسکو و آنکارا در چارچوب «توافق غلات» گفتوگو کردند.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی اسپوتنیک، وزارت خارجه روسیه در بیانیهای در این خصوص اعلام کرد: «وزرای خارجه (ترکیه و روسیه) بعنوان جایگزینی برای "ابتکارعمل دریای سیاه"، گزینههای دیگری را برای برای عرضه غلات به کشورهای بسیار نیازمندی که به اقدامات خرابکارانه کییف و حامیان غربی آن وابسته نیستند، در نظر گرفتند.
طبق این گزارش، وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که وزرای خارجه ترکیه و روسیه در تماس تلفنی خود در خصوص گزینههای دیگر ارسال غلات به کشورهای نیازمند در پی پایان توافق غلات گفتوگو کردند.
علاوه بر این، آنطور که وزارت خارجه روسیه اعلام کرده است فیدان و لاوروف همچنین در خصوص جدیدترین تحولات اوکراین بحث و گفتوگو کردند و بر لزوم تداوم تماسهای دوجانبه تأکید کردند.
از طرف دیگر، روزنامه «الحریت» ترکیه در این خصوص گزارش کرد که هاکان فیدان با سرگئی لاوروف، و «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد، در مورد تحولات پیرامون توافق غلات بین اوکراین و روسیه گفتوگو کرده است.
بر اساس این گزارش، هدف از مذاکرات بین دیپلماتهای ارشد ترکیه و روسیه در ۱۸ ژوئیه (۲۷ تیر ماه) یافتن راهحل و تضمین دسترسی مداوم غلات اوکراین به بازارهای جهانی از طریق تنگه ترکیه بود.
روسیه اخیراً تصمیم خود را برای خروج از توافق غلات تا زمان برآورده شدن شرایطش اعلام کرد که برخی پس از آن در خصوص توانمندی اوکراین برای صادرات غلات ابراز نگرانی کردند.
توافق غلات در ژوئیه سال گذشته به امضای ترکیه، سازمان ملل، روسیه و اوکراین درآمد که گام مهمی در جهت ازسرگیری صادرات غلات از سه بندر دریای سیاه اوکراین بود.
بر اساس این گزارش، فیدان در یک نشست جداگانه در ۱۷ ژوئیه با گوترش نیز گفتوگو کرد تا آخرین تحولات مربوط به این توافق را بررسی کند.
از طرف دیگر، کرملین امروز، اوکراین را به استفاده از کریدور غلات دریای سیاه برای «اهداف جنگی» متهم کرد و گفت که چنین اقداماتی به تصمیم روسیه برای خروج از توافق غلات منتهی شده است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین در این خصوص گفت: «بدون تضمیمهای امنیتی مناسب، خطرات خاصی در اینجا پدیدار میشود. اگر توافق آینده بدون روسیه تشکل شود، این خطرات باید در نظر گرفته شود».
سازمان ملل و متحدان غربی اوکراین به شدت از خروج روسیه از توافق غلات انتقاد کرد و تأکید کردند که این اقدام رفاه زندگی بسیاری را در معرض خطر قرار خواهد داد.
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه روز گذشته (دوشنبه) قبل از عزیمت به کشورهای حاشیه خلیجفارس اطمینان داد که «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه از ادامه توافق غلات حمایت خواهد کرد.
اردوغان بر اهمیت تشدید تلاشهای دیپلماتیک و مذاکات آتی درباره توافق غلات تأکید کرد و ابراز امیدواری کرد که دیدار ماه آگوست وی با پوتین یا یک تماس تلفنی قبل از این دیدار فرصتی را برای رسیدگی به این موضوع به وجود آورد.
در شرایطی که فشارهای آمریکا به کشورهای مختلف برای پیوستن به کارزار فشارهای بی سابقه و منزوی کردن روسیه ادامه دارد، وزیر خارجه برزیل بر ادامه تلاش این کشور برای پایان جنگ اوکراین تاکید کرد.
خبرگزاری روسی «ریانووستی» روز دوشنبه (دیروز) مصاحبهای با «مائورو ویرا» وزیر خارجه برزیل ترتیب داده و موضع این کشور آمریکای لاتین را درباره جنگ اوکراین جویا شد.
به گزارش راشاتودی، این مقام ارشد برزیلی ضمن تاکید بر تداوم تلاش «لولا ایناسیو داسیلوا» رئیسجمهور کشورش برای حصول صلح میان روسیه و اوکراین، بار دیگر مخالفت برزیل با ارسال سلاح در این جنگ را تکرار کرد.
به گفته ویرا، برزیل با تحویل سلاح به هر یک از طرفین جنگ اوکراین و روسیه مخالف است. این دیپلمات برزیلی همچنین پیشبینی کرد که صلح در نهایت با کمک کشورهایی مانند برزیل و کشورهای آفریقایی محقق خواهد شد.
وزیر خارجه برزیل با اشاره به تلاشهای رئیسجمهور کشورش برای حصول صلح بین روسیه و اوکراین، تصریح کرد که «چندین کشور آماده پیوستن (به تلاشهای داسیلوا برای پایان جنگ) هستند».
وی با تاکید به پیشنهاد اخیر گروهی از کشورهای آفریقایی برای پایان دادن به جنگ اوکراین، افزود: «این کار (صلح بین روسیه و اوکراین) زمان خواهد برد اما دقیقا به همین خاطر این موضوع به صلحی منجر خواهد شد که ما در تلاش برای آن هستیم».
لولا داسیلوا رئیسجمهور برزیل در جریان سفر ماه گذشته به ایتالیا اعلام کرده بود که روسیه و اوکراین باید برای پایان دادن به جنگ، امتیازاتی بدهند. او تصریح کرد: «هر دو طرف باید چیزی بدهند. فقط روسها و اوکراینیها میدانند که آنها برای صلح به چه چیزی نیاز دارند».
داسیلوا که پیش از این پیشنهاد میانجیگری برای پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین را داده بود، در سفر به ایتالیا ظرفیت اتحادیه اروپا برای میانجیگری را زیر سوال برده چرا که به گفته او، اتحادیه اروپا عملا در جنگ به نفع اوکراین مشارکت داشته است.
رئیسجمهور برزیل هند، مکزیک و کشورهای آفریقایی را به عنوان میانجیگران احتمالی و بیطرف خواند که میتوانند برای صلح میان روسیه و اوکراین میانجیگری کنند.
ژنرال الکساندر سیرسکی فرمانده نیروی زمینی اوکراین در تلگرام نوشت: اوضاع در شرق "پیچیده" اما تحت کنترل است.
وی مدعی شد که روسیه نیروهای خود را به سمت شهر کوپیانسک در منطقه شمال شرقی خارکیف متمرکز کرده است، اما نیروهای اوکراینی آنها را عقب نگه میدارند.
هانا مالیار معاون وزیر دفاع اوکراین روز گذشته ادعا کرد: از زمانی که کییف ضدحمله خود را در اوایل ژوئن (خرداد) به کمک سلاحهای تامین توسط متحدان غربی آغاز کرد، بیش از ۲۱۰ کیلومتر مربع (۸۱ مایل مربع) از خاک (اوکراین) را پس گرفته است.
اعلام جزئیاتی از تلفات تکان دهنده جنگ اوکراین
نتیجه یک نظرسنجی در کشور جنگ زده اوکراین در شرق اروپا حاکی است این کشور تقریبا در حال نابودی است، چون ۶۳ درصد از شهروندان آن حداقل یکی از بستگان یا دوستان خود را در این جنگ از دست داده اند.
یک گزارش «مجمع جهانی سالزبورگ» اتریش از نتیجه یک نظرسنجی انجام شده توسط موسسه بین المللی جامعه شناسی کییف پایتخت اکراین از افزایش چشمگیر و فزآینده آمار تلفات جنگ در این کشور خبر می دهند، به گونه ای که تقریبا دو سوم از کسانی که مورد نظرسنجی قرار گرفتند اعلام کردند که حداقل یک نفر و بطور متوسط سه نفر را در حلقه نزدیک بستگان و دوستان خود در این جنگ از دست داده اند.
طبق این نظرسنجی که بین ماه های مه و ژوئن (اردیبهشت و خرداد) امسال انجام شد، ۶۳ درصد از اوکراینی ها به طور متوسط ۳ نفر از بستگان نزدیک یا دوستان خود را در این جنگ از دست داده اند.
۷۸ درصد از مصاحبه شوندگان گفته اند که بطور متوسط ۷ نفر از بستگان نزدیک یا دوستان شان در این جنگ زخمی یا کشته شده اند. یعنی باز هم، ۶۴ درصد اعلام کردند که بستگان نزدیک یا دوستانی دارند که زخمی شده اند.
این نظرسنجی که نتیجه تکان دهنده آن امروز در روزنامه انگلیسی «تایمز» لندن نیز انعکاس داشته، با انتخاب تصادفی مصاحبه شوندگان ز از راه تلفن انجام شده است.فقط اوکراینی ها در سرزمین های تحت کنترل کی یف مورد سوال قرار گفته اند. ساکنان کریمه و مناطق تحت کنترل روسیه در این نظرسنجی شرکت نکردند.
این گزارش با تاکید براینکه اینکه این نظرسنجی قبل از شروع ضد حمله اوکراین در چهارم ژوئن (۱۵ خرداد) انجام شد نوشت: اگرچه روسیه عمدتا به اهداف نظامی حمله می کند و کشته ها و زخمی های این حملات هم عمدتا نظامیان اوکراینی هستند. با این وجود نتایج این نظرسنجی از این فرض حمایت می کند که تلفات اوکراین در این جنگ ممکن است بسیار بیشتر هم باشد.
این گزارش افزود: با وجود اینکه حتی پیش از آغاز ضدحمله وزارت دفاع روسیه روزانه صدها سرباز اوکراینی را کشته بود و شاید اعداد هنوز به طور مستقل قابل تایید نباشند، اما آمار اعلام شده قبلی باز هم با نتایج این نظرسنجی مطابقت دارند. یعنی بعد از این ضدحمله نیز رقم روزانه تلفات و زخمی های اوکراینی اعلام شده از سوی وزارت دفاع روسیه بار دیگر به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
روزنامه تایمز لندن برای برجسته کردن آمار تلفات این جنگ به نقل از ژنرال مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نوشت که اوکراین تلفات زیادی در میان سربازان خود متحمل شده است.
او گورستان «کراسنوبلسکی» کی یف را یکی از بزرگترین گورستان ها در اوکراین معرفی کرد که اجساد تعیین هویت شده و نشده هزاران سرباز اوکراینی را در خود جای داده است و هنوز هم آماده پذیرش تلفات بیشتر از این جنگ است.
کشیش نظامی واسیلی کولودی نیز در این خصوص گفت که گاهی اوقات ۲۰ سرباز در یک روز به طور همزمان در این گورستان دفن می شوند.
تایمز به نقل از بازرسان پزشکی قانونی اوکراین گفت که بیش از ۱۰ درصد از اجساد سربازان کشته شده به دلیل تخریب حداکثری و گسترده ناشی از سلاح های پیشرفته شناسایی نشده اند و حتی تعداد زیاد این اجساد و شرایط جنگ موجب شده است تا حفظ هویت کشته شدگان تقریباً غیرممکن شود، به خصوص که برخی از اجساد غیرقابل تشخیص حتی تغییر شکل بیشتری یافتند.
کلودی به این روزنامه گفت که معمولاً مراسم تشییع جنازه سربازان ناشناس که مستقیماً در این گورستان دفن می شوند برگزار نمی شود، اما اگر هویت فرد کشته شده پس از آزمایش DNA تأیید شود، مراسم تشییع جنازه دوباره سازماندهی می شود.
انهدام مقر طراحی حملات اوکراین به خاک روسیه
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد تاسیساتی که اوکراین از آن برای طراحی و آمادگی حملات علیه روسیه استفاده میکرد را نابود کرده است.
به گزارش شبکه خبری راشا تودی، وزارت دفاع روسیه در بیانیهای همچنین اعلام کرد که نیروهای روسیه شبانه و با استفاده از سلاحهای دریاپایه با دقت بالا یک حمله تلافی جویانه ترتیب دادند.
طبق این بیانیه، این حمله تاسیساتی که برای آمادگی حملات تروریستی علیه روسیه با دخالت پهپادها، استفاده میشد را هدف قرار داد. همچنین کارخانه کشتی سازی در شهر اودسا در جنوب اوکراین که آنها را تولید میکرد، هدف قرار گرفت.
پیش از این در ساعتهای اولیه روز سهشنبه، مقام های نیروی هوایی اوکراین از حملات هوایی روسیه به مناطقی در جنوب و شرق این کشور خبر دادند. همچنین وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که حملات گسترده پهپادی جدید اوکراین به کریمه را خنثی کرده است.
ژاپن تحریم های بیشتری علیه روسیه وضع می کند
سخنگوی ارشد دولت ژاپن روز سه شنبه خبر داد این کشور در حال بررسی اعمال تحریم های اقتصادی بیشتر علیه روسیه به علت جنگ با اوکراین است.
هیروکازو ماتسونو دبیر ارشد کابینه ژاپن، در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد دولت درباره اقدامات مشخصی که ژاپن «در پرتو اقدامات تنبیهی اروپا و ایالات متحده» انجام خواهد داد، بحث خواهد کرد و اضافه کرد هنوز هیچ تصمیمی گرفته نشده است.
در حالی که ژاپن از فروردین ۱۴۰۱ ارسال خودروهای لوکس به ارزش بیش از ۶ میلیون ین (۴۳۰۰۰ دلار) را به روسیه ممنوع کرده است، به گفته کارشناسان، تحریم های جدید ممکن است خودروهای کارکرده با قیمت کمتر را که در روسیه تقاضای بالایی دارند، پوشش دهد. این در حالی است که کشورهای غربی نیز تصمیم گرفته اند ممنوعیت صادرات خودرو به مسکو را تقویت کنند.
ماتسونو همچنین از خروج روسیه از توافق صادرات غلات اوکراین از طریق دریای سیاه، انتقاد کرد و گفت: این تصمیم «بسیار تأسفآور» است و ژاپن بهدقت تأثیر آن بر عرضه جهانی غذا را زیر نظر خواهد گرفت.
دبیر ارشد کابینه ژاپن اضافه کرد: «ژاپن با همکاری گروه هفت و جامعه بینالملل موکدا از روسیه میخواهد به قرارداد صادرات غلات بازگردد تا اطمینان حاصل شود این ابتکار عمل از سر گرفته میشود».
به گزارش اسپوتنیک، دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین با اعلام به تعلیق درآوردن طرح توافق صدور غلات اوکراین از سوی روسیه اعلام کرد که روسیه زمانی به توافقنامه بازمیگردد که پایبندی به بخش دوم توافق اجرا شود؛ این قسمت غرب را ملزم میکند تا محدودیتها بر صادرات کشاورزی و کود را رفع کند.